فونداسیون ساختمان چیست؟
فونداسیون ساختمان یکی از حیاتی ترین عناصر هر پروژه است، حتی اگر زمانی که خانه یا سازه کامل می شود قابل مشاهده نیست. فونداسیون به قسمت زیرین سازه اطلاق می شود که برای توزیع یکنواخت وزن ساختمان جدید و ایجاد یک پایه محکم طراحی شده است. بسیار مهم است که نوع فونداسیون و بتن مناسب را – برای نوع خاک و کاربرد – انتخاب کنید، زیرا خطاها می توانند عواقب جدی داشته باشند و حتی یک پروژه تکمیل شده در حال تخریب باشد. به راهنمای ما در مورد انواع بتن نگاهی بیندازید.
مقررات ساختمانی و فونداسیون
اگر می خواهید یک نتیجه موفقیت آمیز داشته باشید، برای اولین بار درست کردن پایه های ساختمان شما حیاتی و مهم است. این نه تنها در مورد نوع پایه هایی که استفاده می کنید، بلکه برای تعدادی از عوامل دیگر مانند شرایط زمین، نوع خاک، سازه های مجاور، درختان، زهکش ها و فاضلاب نیز صدق می کند. مانند هر پروژه ای، از مشاوره و پشتیبانی کارشناسان در همان ابتدا استفاده کنید تا مطمئن شوید که پروژه شما تمام مقررات مربوطه را رعایت می کند و هیچ شوک ناخوشایندی در ادامه راه نخواهید داشت.
ریختن بتن در شرایط آب و هوایی مختلف
آب و هوا یکی از غیر قابل پیش بینی ترین متغیرهایی است که با آن مواجه خواهید شد، به خصوص هنگام کار با هر نوع بتن. آب یکی از اجزای اصلی بتن است. آب و هوا می تواند بر سطح آب در مخلوط شما تأثیر بگذارد، مانند اضافه کردن آب بیشتر (باران) و هوای گرم و هوای سرد. اگرچه نمی توانید آب و هوا را کنترل کنید، اما می توانید با دانستن تأثیر ریختن بتن در شرایط مختلف آب و هوایی، از آمادگی خود مطمئن شوید
انواع پی در ساختمان سازی
ارزش آن را دارد که قبل از تصمیم گیری در مورد نوع فونداسیون ساختمانی، یک بررسی خاک انجام دهید زیرا شرایط زمین نقش مهمی را ایفا می کند.
فونداسیون ها به طور کلی به دو دسته کم عمق و عمیق تقسیم می شوند. پی های کم عمق رایج ترین نوع مورد استفاده برای ساختمان های کوچک و پروژه های خانگی است. عمق اینها معمولاً کمتر از عرض آن ها است و معمولاً برای فونداسیون پسوند خانه استفاده می شود.
ساختمان های تجاری یا مسکونی بلندتر، یا آن هایی که در زمین های بسیار ضعیف ساخته می شوند، به پی های عمیق نیاز دارند که بار ساختار را از طریق خاک ضعیف به خاک یا سنگ قوی تر زیرین حمل می کنند. اگر بر روی یک پروژه بتن ریزی در ماه های سرد و زمستان کار می کنید، دانستن دلایل ریختن بتن در کاهش دما بسیار مهم است. در اینجا، ما برخی از نکات و تکنیک هایی را مرور می کنیم که هر کسی که در زمستان امسال پروژه بتن سازی را آغاز می کند، باید از آن ها آگاه باشد.
1) بتن ریزی را از قبل برنامه ریزی کنید
اطمینان حاصل کنید که از قبل از روزی که نیاز به ریختن بتن دارید با شرکت مخلوط آماده بتن تماس بگیرید. اگر می خواهید واقعاً منظم باشید، این می تواند چند روز یا بیشتر شبیه یک هفته باشد. در هوای سرد، ممکن است روزهایی وجود داشته باشد که هوا برای ریختن هوا خیلی سرد باشد، بنابراین اطلاع رسانی زیاد به آن ها همیشه ایده خوبی است تا بتوانند بر اساس آن برنامه ریزی کنند.
2) درجه حرارت روز ریختن
همانطور که در بالا ذکر شد، درجه حرارت در روز ریختن بتن در اثربخشی آن مهم است. دمای هوا باید حداقل 3 درجه باشد و این به این دلیل است که نکته کلیدی هنگام ریختن بتن این است که از تشکیل یخ در مخلوط خودداری کنید زیرا این امر مقاومت بتن را به خطر می اندازد. علاوه بر این، هرگز نباید روی یخ بریزید.
3) آیا پایه فرعی منجمد است؟
مهم است که قبل از شروع ریختن، زیرپایه را از نظر یخ زدگی بررسی کنید. با این حال، اقداماتی برای جلوگیری از یخ زدگی در زیرپایه وجود دارد.
4) پایه فرعی چیست؟
زیرپایه سطحی است که بتن را روی آن می ریزید. دما به طرق مختلف بر مواد مختلف تأثیر می گذارد.
– اگر مستقیماً روی خاک یا یک مانع بخار پلاستیکی بریزید، زیرپایه سرد به هیچ وجه برای بیرون کشیدن گرما از بتن زمان نمی برد، بنابراین هرگز روی این سطح زیرپایه نریزید مگر اینکه دمای آن بالاتر از 3 درجه سانتیگراد باشد.
– با این حال، اگر روی فوم پلی استایرن می ریزید، این ماده می تواند به بتن کمک کند دمای خود را برای مدت طولانی تری حفظ کند، بنابراین در این حالت می توان بتن را در دمای کمی پایین تر ریخت.
5) دستیارانی در اختیار داشته باشید
چند نفر اضافی واقعاً می توانند به سرعت بخشیدن به این روند در هوای سرد کمک کنند، زمانی که بتن در سریع ترین زمان ممکن تخلیه می شود.
7) چه مدت باید منتظر بمانم تا خشک شود؟
فرآیند خشک شدن بتن تا زمانی که همه شرایط برآورده شود، ساده است.
8) در نهایت، بتن خود را از یخ زدگی محافظت کنید
هنگامی که بتن ریخته و تراز شد، مهم است که به خاطر داشته باشید که سطح را از یخ زدگی محافظت کنید، بنابراین مطمئن شوید که روی نتیجه نهایی یک عایق قرار دهید تا مطمئن شوید که یخ نمی زند.
بتن ریزی در شرایط بارانی
تا زمانی که زمین به خوبی تخلیه شود و استخر آب باران وجود نداشته باشد، می توانید در باران بتن بریزید. پس از ریختن بتن با کمک پارچه های برزنتی یا ورقه ای آن بپوشانید تا هنگامی که خشک شود. باران شدید به سطح بتن آسیب می رساند، بنابراین، اگر ظاهر مهم است، مطمئن شوید که پوششی برای دور نگه داشتن باران وجود دارد.
بتن هنگام ریختن به طور معقولی مرطوب می شود، بنابراین می توان از بیل یا چنگک برای صاف کردن بتن استفاده کرد پس از آن می توان از یک تکه چوب صاف برای کوبیدن به بتن استفاده کرد تا هر گونه حفره هوا که در داخل بتن هست را با این روش از بین برد. کوبیدن مکرر سطح نسبتاً صافی ایجاد می کند، اما می توان از یک ماله شناور فولادی استفاده کرد، زیرا بتن شروع به سخت شدن می کند.
اقدامات احتیاطی در هنگام ریختن بتن در باران
هنگام ریختن بتن در باران، اقدامات احتیاطی برای اطمینان از دال محکم و پرداخت با کیفیت وجود دارد. پیش بینی آب و هوا را بررسی کنید، اگر باران شدید پیش بینی می شود، بارش شدید باران را تا بهبود شرایط به تعویق بیندازید.
بررسی کنید که منطقه عاری از آب های سطحی باشد.
بررسی کنید که زهکشی مناسب از هر حفره یا ترانشه وجود دارد.
مناطقی را که قصد ریختن بتن را دارید بپوشانید تا از تجمع آب سطحی جلوگیری شود.
اگر باران در عرض 2-4 ساعت پس از ریختن بتن باران بارید، بتن را بپوشانید.
ریختن بتن در هوای گرم
دمای بالای 23 درجه برای ریختن بتن “آب و هوای گرم” در نظر گرفته می شود. مانند هوای سرد، هنگام ریختن بتن در هوای گرم باید هم دمای مخلوط خود و هم دمای محیط را در نظر بگیرید.
آب و هوای گرم چگونه بر ریختن و عمل آوری بتن تأثیر می گذارد؟
بتن زمانی که آب سیمان را در مخلوط هیدراته می کند، ایجاد می شود. در دماهای بالاتر آب تبخیر شده و باعث می شود بتن خیلی سریع عمل کند. بتن هایی که خیلی سریع عمل می کنند ضعیف و شکننده می شوند، همچنین زمان کمتری برای جاگذاری، متراکم و تکمیل بتن در هوای گرم خواهید داشت. اگر آب از سطح بتن تازه ریخته شده تبخیر شود می تواند باعث ایجاد ترک شود.
تنظیم و تسطیح
بررسی گیرش و تسطیح مراحل اجتناب ناپذیری هستند که قبل از اقدام به بتن ریزی باید دنبال شوند. مرحله اول بررسی، اطمینان از تراز بودن قالب دال مهم است. دستگاه تراز برای بررسی سطوح دال استفاده می شود. پس از بررسی کار آرماتوربندی، تنظیم خارج از کار آرماتوربندی انجام می شود. اگر آرماتور ستون با خطوط شبکه هم تراز نباشد یا عمودی نباشد، قبل از شروع بتن ریزی باید اصلاح شود. سپس تنظیم دال انجام خواهد شد. انحراف های مشخص شده روی قالب دال برای انجام هر یک از کارها استفاده می شود.
بیشتر بدانید:ضوابط آسانسور در نقشه های معماری –ضوابط اجرایی گودبرداری –تست بتن چیست ؟ –عایق بندی رطوبتی و صوتی
بتن ریزی
دو مورد وجود دارد که ما باید در مورد بتن ریزی در مورد آن صحبت کنیم
تکنیک های اساسی باید در نظر گرفته شود و روش های ریختن بتن باید در نظر گرفته شود. از میان آن ها، ابتدا جنبه های کلیدی را مورد بحث قرار می دهیم که هنگام ریختن بتن باید در نظر گرفته شوند.
زمان گیرش بتن: توجه به زمان گیرش اولیه و نهایی در بتن ریزی الزامی است. به طور کلی زمان گیرش اولیه بتن حدود 60-45 دقیقه است. با این حال، می توان آن را با افزودن موادی اصلاح کرد. زمان تنظیم را می توان در صورت نیاز پروژه و همانطور که در طول مخلوط ها آزمایش می شود، افزایش داد.
تشکیل درزهای سرد: درزهای سرد زمانی ایجاد می شوند که بتن در بتنی که شروع به سخت شدن کرده است ریخته شود. بنابراین قبل از بیان گیرش بتن باید ریخته شود. یک لایه بتنی جدید قبل از شروع گیرش لایه موجود ریخته می شود. از تشکیل مفاصل سرد جلوگیری می کند.
الگوی ریختن: زمانی که یک بتن ریزی بزرگ وجود دارد، یک الگوی ریختن برای برنامه ریزی ترتیب ریختن بتن تهیه می شود. بر اساس توالی برنامه ریزی شده، بتن ریخته می شود تا از ایجاد هرگونه درز سرد جلوگیری شود.
تراکم بتن: برای دستیابی به کیفیت و مقاومت مورد نیاز، باید بتن را به اندازه کافی متراکم کرد. ویبراتور پورکر برای فشرده سازی بتن استفاده می شود. دوره ارتعاش باید بر اساس ضخامت و نوع مخلوط باشد. تراکم باید تا زمانی که هوای محبوس شده خارج شود و بتن به اندازه کافی متراکم شود، انجام شود.
بتن خود متراکم : در مواقع خاصی که تراکم بتن به صورت دستی مشکل است، از بتن خود متراکم استفاده می شود. خود تراکم بتن از طریق طراحی مخلوط حاصل می شود. پی های عمیق و بزرگ، بتن ریزی شمع بندی و … با بتن خود متراکم انجام می شود.
ارتفاع سقوط آزاد: دستورالعمل های مختلف محدوده های مختلفی را ارائه می دهند. از نظر فنی، توصیه می شود تا حد امکان از سقوط آزاد بتن جلوگیری شود.
کنترل دما: بسته به اندازه ریزش، باید افزایش دما را محدود کرد و تغییرات دما را در سطح بتن کنترل کرد.
عمل آوری بتن
عمل آوری یکی از مهمترین اقداماتی است که پس از اتمام بتن ریزی باید در آن حضور داشته باشیم. روش های مختلف عمل آوری و زمان عمل آوری بتن وجود دارد.
به طور کلی، عمل آوری یک فرآیند ضروری است که باید پس از بتن ریزی دنبال شود زیرا مزایا و ایمنی بیشتری را به بتن اضافه می کند. ترک خوردگی بتن بر دوام بتن تاثیر می گذارد. ریختن بتن از عنصری به عنصر دیگر متفاوت است. بیایید روش های موجود برای ریختن بتن را مورد بحث قرار دهیم.
بیشتر بدانید: ستون فولادی چیست؟ –انواع سقف متعارف در ساختمان سازی – انواع سقف سازه ای و ظوابط آن
بتن ریزی ستون و بتن ریزی دیوار
بتن ریزی ستون با کمک لوله ترمی یا با کمک پوکه در قالب ستون انجام می شود تا از جدا شدن بتن با سقوط آزاد جلوگیری شود.معمولاً برای ریختن بتن در ستون از یک لوله ترمی در داخل ستون استفاده می شود. از ویبراتور پورکر برای فشرده سازی بتن بعد از هر بار ریختن استفاده می شود.
بتن ریزی در شرایط نامساعد جوی توصیه نمی شود، اما اگر غیرقابل اجتناب باشد، باید چند نکته را در نظر گرفت. حداقل دمای هوا برای ریختن بتن 3 درجه سانتیگراد است تا اطمینان حاصل شود که یخ در مخلوط ایجاد نمی شود که می تواند مقاومت بتن را به خطر بیندازد. همچنین هرگز نباید روی یخ یا یخ زدگی بتن بریزید.
هوای سرد چگونه به بتن تازه آسیب می رساند؟
اگرچه سرما می تواند در هر مرحله به بتن آسیب برساند، بتن تازه قرار داده شده بیشترین آسیب را به آب و هوا دارد. بتن اشباع شده یا بد طراحی در هوای سرد سخت است، بنابراین هنگام تصمیم گیری در مورد مخلوط، محیط خود را در نظر بگیرید.
بتن از طریق واکنشی به نام هیدراتاسیون جامد می شود. هنگامی که پودر سیمان با آب تماس پیدا می کند، این واکنش همان چیزی است که فرآیند کریستالیزاسیون را آغاز می کند. سرعت کریستالیزاسیون به دمای محیطی که در آن با بتن کار می کنید بستگی دارد. وقتی هوا گرم است، واکنش میتواند سریع اتفاق بیفتد – گاهی خیلی سریع – و وقتی سرد است، واکنش کند میشود.
وقتی آب یخ می زند، 9 درصد منبسط می شود. با گذشت زمان، گسترش انجماد آب در داخل سازه باعث ترک خوردن بتن در داخل می شود. در مناطقی که زمستانهای سرد دارند، این اتفاق بهطور مکرر رخ میدهد و در طول زمان میتواند باعث ایجاد مشکلات جدیتر مانند پوسته پوسته شدن شود.
اقدامات احتیاطی هنگام کار با بتن در سرما
اگر میدانید که دمای آن برای سه روز در حین بتنگذاری کمتر از ۴۰ درجه خواهد بود، بدانید که کار با بتن شما سخت خواهد بود. اثرات هوای سرد بر روی بتن تازه قرار داده شده شامل زمان سخت شدن بسیار کندتر و انجماد پلاستیک است. چند راه برای محافظت در برابر این اثرات وجود دارد، مانند استفاده از پتوهای پخت و طراحی بتن با در نظر گرفتن هوای سرد.
طراحی بتن
بتن طراحی شده برای هوای سرد باید شامل سیمان اضافی برای استحکام و افزودن حرارت داخلی، اسلامپ کم برای جلوگیری از ریزش بیش از حد باشد.
قبل از اینکه قرار دهید
برای قرار دادن بتن در هوای سرد یک میکسر گرم را در نظر بگیرید. یک مخلوط گرم به خنثی کردن اثرات هوای سرد روی بتن کمک می کند، به خصوص اگر از پتوهای پخت در گرما اتفاده کنید، و هزینه اضافی در مقایسه با تعمیر یا جایگزینی بتن در آینده حداقل است. هنگام قرار دادن بتن روی زمین تازه حفاری شده نیز باید از قبل فکر کنید. قبل از اینکه بتن خود را آماده کنید، با قرار دادن پتوهای پخت، گرمای طبیعی زمین را حفظ کنید.
در نهایت پس از اتمام کارگذاری و اتمام و اجازه تبخیر آب خروجی، باید بتن را با پتوهای کیورینگ عایق به مدت 72 ساعت بپوشانید. این اجازه می دهد تا دما تثبیت شود، در این مرحله می توانید پتوها را بردارید تا بتن شما بتواند در هوا خشک شود.
تا حد امکان باید با رعایت اقدامات احتیاطی که در بالا ذکر شد از تعمیر و بازسازی بتن اجتناب شود. همانطور که گفته شد، برخی از آسیب ها در طول زمان به دلیل اثرات هوای سرد بر بتن اجتناب ناپذیر است.
اثرات تغییرات آب و هوایی بر روی صفحات بتنی
هنگامی که بتن برای اولین بار ریخته می شود، دارای رطوبت بالایی است. در حالی که این برای قابل اجرا کردن آن ضروری است، هیدراتاسیون اضافی می تواند بتن را بیش از حد متخلخل و مستعد ترک کند. این ریز ترکها پس از فرآیند پخت ظاهر میشوند، زیرا رطوبت تبخیر شده و باعث انقباض و خرد شدن بتن میشود.
به دلیل تنش مکرر بارهای سنگین وسایل نقلیه یا تردد عابران پیاده و همچنین فرسایش در طول زمان، این ترک ها می توانند یکپارچگی سازه ساختمان را بدتر کرده و آسیب ببینند.
با این حال، این تنها راه ایجاد ترک در صفحات بتنی نیست. ترک حرارتی – کرنش ناشی از انبساط و انقباض مداوم بتن به دلیل تغییرات دما نیز یکی از دلایل رایج سایش است و می تواند طول عمر ساختمان را کوتاه کند. افزایش سطح گرما در آینده که در نتیجه تغییرات آب و هوایی انتظار می رود، احتمالاً بروز ترک های حرارتی را افزایش می دهد و به طور قابل توجهی بر طول عمر ساختمان تأثیر می گذارد. خوشبختانه با حفاظت از اتصالات انبساط مکانیکی، می توان این خطر را کاهش داد.
چگونه بتن ریزی در گرما انجام می شود؟
بهترین برنامه برای بتن ریزی در هوای گرم ایجاد تعادل بین کیفیت، هزینه ها و منابع موجود است.
از آنجایی که پیش بینی شرایط آب و هوایی و رفتار عمل آوری سخت است، بررسی و نظارت مداوم بر دما و مقاومت بتن برای اطمینان از عمل آوری کارآمد و انجام اقدامات لازم در صورت نیاز، مهم است. یک راه آسان برای مشاهده عمل آوری بتن استفاده از حسگرهای بتن بی سیم است. آنها میتوانند خشک شدن را در کل زمان پروژه اندازهگیری و نظارت کنند.
در مراحل زیر، نکات خود را برای هر مرحله از فرآیند بتن جمع آوری کرده ایم:
- برنامه ریزی
برای موفقیت در شرایط گرم، برنامه ریزی و هماهنگی باید در مراحل اولیه فرآیند ساخت بتن آغاز شود. برنامه ریزی برای این موارد می تواند در زمان و هزینه زیادی در پروژه صرفه جویی کند.
بتن ریزی در هوای گرم ممکن است به تجهیزات اضافی مانند پمپ های آب، ژنراتورهای الکتریکی مختلف، تجهیزات روشنایی (اگر قبل از طلوع خورشید یا هنگام غروب خورشید کار می کند) و ابزارهای دیگر نیاز داشته باشد. یکی از مسائل کلیدی در این شرایط این است که خرابی یا تاخیر تجهیزات ممکن است مشکلات بزرگی ایجاد کند زیرا بتن به سرعت سیالیت خود را از دست می دهد و بسیار سریعتر از شرایط عادی سخت می شود.
- بچینگ و مخلوط کردن
پس از دانستن شرایط آب و هوایی مورد انتظار در محل، طراحی مخلوط بتن می تواند به کاهش خطرات مرتبط با بتن ریزی در هوای گرم کمک کند:
هنگام طراحی مخلوط بتن برای بتن ریزی در هوای گرم، توصیه می شود که استفاده از سیمان را به مقدار معقول کاهش دهید و در عین حال الزامات مقاومت و دوام را برآورده کنید. این امر انتشار گرما را کاهش می دهد، سرعت هیدراتاسیون سیمان را کاهش می دهد و انبساط حرارتی و خطر ترک را به حداقل می رساند. یکی دیگر از مزایای کاهش محتوای سیمان انتشار کمتر CO2 برای مخلوط بتن مورد استفاده برای یک پروژه ساخت و ساز سازگار با محیط زیست است.
کاهش دمای بتن
یکی از موفق ترین تکنیک ها در هوای گرم کاهش دمای مخلوط بتن با خنک کردن آن است. این را می توان به روش های مختلفی انجام داد و تکنیک های زیر توصیه می شود:
خنک کردن بتن با آب مخلوط سرد
خنک کردن بتن با یخ
خنک کردن بتن با نیتروژن مایع
این تکنیک ها پتانسیل کاهش دمای بتن را به میزان 0.5 درجه سانتی گراد تا 11 درجه سانتی گراد بسته به روش انتخابی دارند. شایان ذکر است که هزینه تکنیک های مختلف ارائه شده در بالا بسته به تجهیزات مورد نیاز، تخصص پرسنل، محل پروژه و غیره به طور قابل توجهی متفاوت است.
بیشتر بدانید:ضوابط راه پله در نقشه های معماری –ضوابط جک معلول در نقشه های معماری –تامین اضافه پارکینگ مطابق ضوابط شهرداری – پارکینگ اضافه در نقشه های معماری
کاهش زمان حمل و نقل بتن
به حداقل رساندن زمان حمل و نقل تا حد امکان و کاهش خطر تاخیر برای جلوگیری از مشکلات اولیه گیرش بتن بسیار مهم است. این موارد می تواند از سخت شدن مخلوط بتن در کامیون اختلاط گرفته تا دشواری اضافی پمپاژ بتن به دلیل صلبیت بالا باشد.
- قرار دادن و تکمیل
شرایط آب و هوایی گرم ممکن است میزان تبخیر رطوبت را افزایش داده و زمان گیرش را کاهش دهد. این بدان معنی است که مخلوط بتن سریعتر شروع به جامد شدن می کند و کار با آن سخت تر می شود. بنابراین مدت زمان قرار دادن، تکمیل و عمل آوری بتن نسبت به سایر شرایط کوتاهتر خواهد بود.
برای جلوگیری از دماهای بالا که می تواند بر مقاومت بتن شما تأثیر منفی بگذارد، زمان ریختن را در شب یا صبح زود تغییر دهید. به این ترتیب بتن می تواند برای مدتی بدون تاثیر دمای گرم عمل کند. برای کارآمدی این استراتژی، هماهنگی خوب با بچینگ پلانت و پیمانکاران فرعی مهم است.
- درمان
هدف اصلی در مرحله عمل آوری تضمین این است که هیدراتاسیون سیمان به منظور دستیابی به حداکثر پتانسیل مقاومت مخلوط بتن با موفقیت انجام می شود. دو مهم ترین چیزی که باید از آن اجتناب کنید، از دست دادن رطوبت و دمای بیش از حد است.
جلوگیری از از دست دادن رطوبت
برای حفظ محتوای آب و جلوگیری از اتلاف رطوبت در بتن ریختهگری، تکنیکهای عمل آوری زیادی وجود دارد:
سمپاشی یا مه پاشی بتن
قرار دادن پوشش های مرطوب روی بتن
پوشاندن بتن با کاغذ یا ورق های پلاستیکی غیر قابل نفوذ
اینها به حفظ رطوبت داخل بتن کمک می کنند و اطمینان می دهند که سیمان به طور کامل هیدراته می شود. بتن خشک شده دارای مقاومت نهایی بالاتر، کاهش خطر ترک خوردگی سطح و دوام بالاتر نسبت به بتنی است که عمل آوری نشده است.
نظارت بر دمای بتن
برای اینکه بتوانید بررسی کنید که آیا اقدامات موثر هستند، بررسی مداوم خشک شدن و دما مهم است. این کار را می توان با دیتالاگرها یا حتی یک گزینه بهتر، با استفاده از حسگرهای بتن بی سیم انجام داد. اینها می توانند برای اندازه گیری و نظارت مداوم بر دما و مقاومت بتن استفاده شوند. انجام این کار به شما امکان می دهد اقدامات لازم را برای جلوگیری از اختلاف دمای زیاد، خشک شدن سطح یا سرعت تسریع هیدراتاسیون انجام دهید. این امر خطر ترک خوردگی حرارتی، خشک شدن انقباض و پوسته پوسته شدن سطح را به حداقل می رساند که همگی می توانند بر دوام و استحکام بتن شما تأثیر بگذارند.
انواع فونداسیون در پروژه های ساختمانی
بخش اساسی هر سازه، پایه و پایه ساختمان یک هدف اصلی دارد: توزیع وزن ساختمان. فونداسیون ها که اغلب در زیر زمین ساخته می شوند با انتقال مستقیم وزن دیوارهای باربر به زمین زیر کار می کنند. پایه ها در ساخت و ساز به توزیع یکنواخت وزن در سراسر سازه کمک می کنند، گاهی اوقات به یک دیوار متصل می شوند تا ساختمان در زمین فرو نرود.
کاربرد پی های کم عمق در مقابل آن پی های عمیق
پی های کم عمق که معمولاً برای ساختمان های کوچکتر و سبک تر استفاده می شود، معمولاً عرض بیشتری نسبت به عمق دارند. این باعث می شود آنها هم ارزان تر و هم سریعتر ساخته شوند.
در سازه های سبک تر مثل خانه های مسکونی و سازه های چوبی می توان از این نوع فونداسیون استفاده کرد.
از سوی دیگر، ساختمانهای سنگین مانند آسمانخراشها و مراکز خرید، معمولاً به پیهای عمیق نیاز دارند. پی های عمیق یک پایه پایدار در خاک نرم یا ضعیف ایجاد می کند که نمی تواند وزن ساختمان را تحمل کند. به عنوان یک قاعده کلی، هر چه ساختمان بلندتر باشد، فونداسیون عمیقتری نیاز دارد. استحکام پی های عمیق باعث می شود که آنها حتی در محیط های آبی نیز مفید باشند، جایی که پل ها، اسکله ها و سدها ساخته می شوند.
فونداسیون چیست؟ همه ی چیزهایی که لازم است بدانید
آیا در حالی که به ساختمان های بزرگ اطراف خود نگاه می کنید، فکر کرده اید که فونداسیون چیست؟ سپس شما به جای مناسب آمده اید. در اینجا به تشریح فونداسیون و همراه با اهداف، کارکردها و الزامات فونداسیون ها می پردازیم.
فونداسیون چیست؟
تعریف: فونداسیون به پایین ترین تقسیم بندی ساختمان در تماس مستقیم با خاک که ساختمان یا سازه بر اساس آن تکیه یا ایستاده است فونداسیون می گویند. اساسا کار زمینی است بنابراین بار از ساختمان ساخته شده به خاک منتقل می شود.
خاکی که قرار است فونداسیون در آن ساخته شود باید ظرفیت تحمل وزن سازه را داشته باشد. بنابراین، میتوان گفت که فونداسیون یکی از حیاتیترین مؤلفهها در هنگام ساختن چیزی در هر مکانی است. فونداسیون بستر زمینی است که قرار است سازه روی آن ساخته شود.
حالا بیایید به اهداف واقعی فونداسیون ساختمان ها برسیم.
- ارائه ساختار سطح:
فونداسیون به سازه توانایی ایستادن روی زمین را می دهد. بدون اینکه بستر فونداسیون مستحکم باشد، حتما سقوط می کند. هرچه فونداسیون قوی تر باشد، ساختار پایدارتر است.
- توزیع وزن سازه:
فونداسیون وزن ساختمان را در یک منطقه عظیم به گونه ای پخش می کند که احتمال نشست نابرابر وجود داشته باشد تا باعث اضافه بار روی خاک زیر نشود. بنابراین، بار باید به صورت یکنواخت توزیع شود.
- ساختار حمایتی در برابر بلایای طبیعی:
فونداسیون بیشترین آسیب را در هنگام بلایای طبیعی دارد زیرا بخشی از ساختمان است که با زمین در تماس است. هنگامی که زمین در هنگام زلزله می لرزد، یا زمانی که بادهای شدید در طول طوفان می وزد، فونداسیون باید بتواند سازه را در آن زمان محکم نگه دارد.
- جلوگیری از حرکات جانبی:
فونداسیون حرکت جانبی را با قرار دادن پایه ای پایدار برای استقرار سازه مسدود می کند. فونداسیون از حرکت سازه از سمتی به سمت دیگر و همچنین از جابجایی آن به سمت بالا و پایین جلوگیری می کند.
وظایف اصلی فونداسیون بر اساس اهداف زیر ذکر شده است:
برای لنگر انداختن جرم ساختمان.
برای توزیع بار منتقل شده و یکنواخت پخش می شود.
برای قرار دادن پایداری جانبی سازه به طور یکنواخت.
برای فوران حرکت خاک
برای محافظت از نیروهای طبیعی
برای ایجاد عایق در برابر گرما و سرما.
برای مقاومت در برابر اثرات نشست و فرونشست.
برای حفظ ساختمان از آسیب آب و رطوبت.
برای تامین دیوار صوتی
الزامات فونداسیون
یک فونداسیون کارآمد و با عملکرد بالا دارای برخی الزامات اساسی است. اجازه دهید به برخی از الزامات اساسی یک فونداسیون مستقر نگاه کنیم.
پیکربندی به گونه ای انجام می شود که فونداسیون بدون توجه به هر اتفاقی بتواند پایداری خود را حفظ کند.
مکان یک عامل مهم در انتخاب مکان فونداسیون ساختمان است زیرا منطقه تحت تأثیر کار در حال انجام است و سطح سطح زمین به خاک آن محل بستگی دارد.
بر اساس خاک، نوع فونداسیونی که قرار است مورد استفاده قرار گیرد، تصمیم گیری می شود که در حفاظت از خسارات محاسبه شده مناسب خواهد بود.
فونداسیون باید بادوام باشد و در معرض خرابی آب، مواد شیمیایی یا عوامل دیگر قرار نگیرد. باید ضد آب باشد.
اندازه و عمق کافی برای فونداسیون مورد نیاز است که خاک زیرین قادر به حمل آن باشد.
توانایی تخلیه آب از سازه برای جلوگیری از آسیب رطوبت برای فونداسیون مورد نیاز است.
برای مقاومت در برابر نیروهای طبیعت، فونداسیون قرار است از موادی ساخته شود که پوسیده نشوند.
چه نوع فونداسیون در ساخت و ساز ساختمان استفاده می شود؟
مفهوم استفاده از فونداسیون در هنگام ساخت ساختمان مفهومی ساده است. به منظور قرار دادن بار سنگین بر روی خاک نرم، باید نوعی پایه را فراهم کنید. این که یک سیستم فونداسیون بزرگ را نصب کنید که کل منطقه را پوشش دهد، یا پایه های جداگانه ای که هر کدام بار متمرکزی را تحمل می کنند، بسیار بستگی به این دارد که روی چه چیزی می سازید و چه چیزی در بالای آن می سازید. این یک بخش اساسی از پروژه شما است و قبل از شروع حفاری، باید از مناسب بودن هر نوع فونداسیون مطلع شوید.
تفاوت فونداسیون ها و پایه ها
آنها اصطلاحاتی هستند که گاهی اوقات می بینید که به جای هم استفاده می شوند، اما در واقع معانی بسیار خاصی دارند. همانطور که از نام آن پیداست، پایه ها با زمین در تماس هستند و تکیه گاه ستون ها را تقویت می کنند. از سوی دیگر، فونداسیون ها را می توان به عنوان پایه یک ساختمان در نظر گرفت که بار را بین پایه و هر سازه ای که بالای آن قرار دارد منتقل می کند.
پایه های خانه از چه چیزی ساخته شده است؟
فونداسیون بتنی رایج ترین است، عمدتاً به این دلیل که همه کاره ترین است. بتن در یک قاب چوبی (که بعداً برداشته می شود) ریخته می شود تا پایه دال را تشکیل دهد. این می تواند هر شکل و اندازه ای بسته به ماهیت خاک و پروژه ساختمان باشد.
آرماتورهای فلزی به همراه ستون های سیمانی، غشاهای زهکشی و بلوک های بتنی اضافه می شوند تا یک پایه محکم برای ساختن ایجاد کنند.
بسته به اینکه طبقه همکف واقعاً طبقه همکف است یا زیرزمینی برای در نظر گرفتن وجود دارد، تعیین می کند که بالاتر از آن سطح چه اتفاقی می افتد.
بیشتر بدانید: تهیه نقشه های نمای ساختمان – ضوابط اجرایی پایدارسازی گود و ایمن سازی – صلاحیت پیمانکاری
تکنیک های ریختن بتن پایه
معمولی ترین روش ریختن پایه ها، سپس اضافه کردن یک دیوار پایه عمودی است که با نوعی میلگرد متصل شده است تا این دو را به هم متصل کنند. هر طور که تصمیم بگیرید ادامه دهید، عمل فیزیکی ریختن بتن هم به برنامه ریزی و هم به نیروی انسانی نیاز دارد.
بدون دیدگاه