آسانسورها و پله های برقی برای دسترسی به طبقه های مختلف یک ساختمان، هسته اصلی ساختمان های بلند امروزی هستند. زندگی همانطور که می دانید بدون آسانسورها غیرممکن است. آسانسورها و پله ها بخش مهمی از هر پروژه ساخت و ساز یا بازسازی ساختمان ها هستند. برای اطلاع از ضوابط راه پله در نقشه های معماری با ما همراه باشید.
اکثر مردم به قرار دادن اتاق ها، تهویه و دسترسی آسان در داخل خانه فکر می کنند آسانسورها خانه های چند طبقه را در دسترس تر می کنند و با گسترش شهرها اهمیت بیشتری پیدا می کنند. امروزه بیشتر ساختمان ها بیش از یک یا دو طبقه دارند و بالا رفتن از پله ها برای بسیاری، به ویژه سالمندان، کار دشواری است.
ساختمان ها در گذشته طبقات بسیار کمی داشتند و نیازی به آسانسور نداشتند. با این حال، امروزه امکان نیاز به آسانسور در ساختمان ها زیاد شده است. در صورتی که ساختمان ها آسانسور نداشته باشد، همچنان برنامه ریزی برای آسانسور در صورت توسعه یا نوسازی منطقی است.
برنامه ریزی برای آسانسور:
مجتمع های آپارتمانی و خانه های چند طبقه مطمئناً نیاز به آسانسور دارند. در بلوک های آپارتمانی متوسط و بزرگ، نیاز به آسانسور آنقدر زیاد است که اغلب به طور مستقیم با فرآیند طراحی ساختمان ادغام می شود. بسیاری از این ساختمان ها یا به آسانسورهای متعدد یا آسانسورهایی با ظرفیت حمل بار بالا نیاز دارند.
طراحی آسانسور بر اساس تعداد طبقات سرویس دهی شده، تعداد افرادی که احتمالاً سوار آسانسور می شوند، سرعت آسانسور و تعداد آسانسورهای ساختمان انتخاب می شود. اکثر ساختمان ها فقط یک آسانسور دارند. پس از انتخاب مدل و تعداد آسانسورها، کل ساختار آسانسور شامل گودال باید طراحی شود. در صورتی که مالک یا مشتری ساختمان نمی خواهد آسانسوری ساخته شود، اما ممکن است در آینده آسانسوری بسازد، منطقی است که با تقریب بار و ترافیکی که آسانسور تجربه می کند، برنامه ریزی کرد و بر این اساس فضایی برای آن باقی گذاشت.
بهترین روش در گذاشتن فضا برای آسانسورها برای سکونت شامل فراهم کردن مساحت بیشتر از حد نیاز است. اگر فضای ارائه شده کمتر از فضای مورد نیاز باشد، باید مصالحه ای در مورد ظرفیت آسانسور یا در ساخت و ساز انجام شود. در صورتی که در حین طراحی ساختمان فضایی برای آسانسور در نظر گرفته نشده باشد، در حین ساخت و نصب آسانسور باید بازسازی های قابل توجهی انجام شود.
موقعیت آسانسور:
هنگامی که یک ساختمان طراحی می شود، تنها فراهم کردن فضا برای آسانسور کافی نیست، موقعیت گودال آسانسور نیز باید به صورت استراتژیک طراحی شود. آسانسورها معمولا در سه موقعیت مختلف، یعنی داخل ساختمان، بیرون ساختمان و بین راه پله ها قرار می گیرند. به عنوان یک معمار یا طراح، باید تشخیص دهید که کدام چیدمان با نیازهای ساختمان مطابقت دارد. پس از مشاوره با مالک ساختمان و شرکت آسانسور می توانید بر اساس الزامات زیبایی شناختی، ویژگی های ساختمان و فضای موجود انتخاب کنید.
طراحی ساختمان و چیدمان آسانسور:
تخصیص یک فضا (برای آسانسور) در مقابل یا در مجاورت راه پله یک چیدمان محبوب در آپارتمان ها و ساختمان های مسکونی است. در گذشته، قرار دادن آسانسور در مرکز راه پله جزو چیدمان های ترجیحی بود. بنابراین برای داشتن دید و دسترسی یکسان، قرار دادن آسانسور در نزدیکی راه پله ترجیح داده می شود. در خانه ها و ساختمان های کوچکتر، قرار دادن آسانسور در کنار راه پله یک ضرورت نیست. اگر می خواهید یک آسانسور در ساختمان وجود داشته باشد اما لزوماً در داخل یک راه پله نباشد، می توانید آسانسور را از طریق عرشه های طبقه ایجاد کنید.
این چیدمان آسانسور که به عنوان چیدمان عرشه طبقه نیز شناخته می شود، ممکن است نیاز به تغییرات قابل توجهی در داخل خانه داشته باشد اگر طراح انتخاب کند که چیدمان عرشه کف را بگنجاند، معمار یا طراح می تواند به اندازه کافی آن را در مرحله طراحی فراهم کند. اگر طراحی خانه نمی تواند دارای آسانسور در داخل خانه باشد، ممکن است یک آسانسور خارجی ساخته شود. این آسانسورها فضای داخل خانه را اشغال نمی کنند، اما تغییرات قابل توجهی در نمای بیرونی خانه مورد نیاز است.
چرا برنامه ریزی برای آسانسور بسیار مهم است؟
آسانسور به یک محفظه نیاز دارد که کابین آسانسور و مکانیزم ها در آن قرار دارند. در آسانسورهای مسکونی ، اندازه گودال بستگی به مدل آسانسور انتخابی دارد و عمق گود به گونه ای طراحی می شود که مکانیسم هایی را که در آن قرار می گیرند، در نظر بگیرد. معماران و طراحان باید فضا را برای آسانسور آماده کنند و به ویژه باید اطمینان حاصل کنند که هیچ عنصر باربری مانند یک ستون یا مانع از فضای اختصاص داده شده برای ساقه آسانسور (گودال) نباشد. ساختمان هایی که شامل بیش از یک آسانسور هستند ، ستون ها یا تیرها ممکن است در فضای بین آسانسورها قرار گیرند.
بیشتر بدانید: اسکلت فلزی و ضوابط آن – تست بتن چیست؟ – ضوابط اجرایی گودبرداری
برنامه ریزی برای آسانسور چگونه کمک می کند؟
برنامه ریزی برای آسانسور می تواند به طرق مختلف کمک کننده باشد. می تواند آسانسور را با پس زمینه خانه مطابقت دهد. در اینجا برخی از مزایای دیگر برنامه ریزی برای آسانسورهای داخل خانه آورده شده است.
در پاسخ به جامعه ای که سالخورده هستند و می خواهد در خانه بماند، معماران خانه هایی را برای افزودن آسانسور در آینده طراحی کرده اند. ممکن است در حال حاضر نیازی به آسانسور نداشته باشید، اما ممکن است در آینده آسانسور حتی یک ضرورت باشد. برای تسهیل این امر، گنجاندن شفت یا فضایی برای آسانسور در طراحی خانه مهم است.
در مورد خانه های جدید که قرار است آسانسور از همان ابتدا وارد فرآیند ساخت و ساز شود، آماده سازی برای چاهک و چیدمان آسانسور کمک کننده است. اگر در حال ساختن خانه جدید هستید، از قرار دادن آسانسور غافل نشوید. قبل از برنامه ریزی ساخت و ساز خود با معمار و شرکت آسانسور مشورت کنید. جهت دریافت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
آسانسورها
آسانسورها طیف وسیعی از کاربردها را دارند اما مشخصات اولیه آن ها در بسیاری از صنایع یکسان است. در حالی که آسانسورهای صنعتی، بیمارستانی و باربری عمدتاً بر اساس ابعاد، هدف و ظرفیت آن ها تعریف می شوند، آسانسورهای تجاری و مسکونی آزادی بیشتری را برای طراحی فراهم می کنند. تعیین ظرفیت کابین و نوع مکانیزم بالابر آسانسور بهتر است به سازنده واگذار شود. این به معمار فرصتی می دهد تا گزینه های طراحی ورودی سالن ، فضای داخلی کابین و کنترل های رابط کاربری را بررسی کند.
سیستم های بالابر آسانسور
کشش بدون دنده: سیستم های کشش بدون دنده از کابل های فولادی بافته شده و وزنه های تعادل برای چرخاندن قفسه بالابر استفاده می کنند. این سیستم ها آسانسورها را با قابلیت دستیابی به سرعت های بالاتر در ساختمان های بلندتر کاربردی تر می کنند.
کشش دنده ای: سیستم های کشش چرخ دنده ای از یک واحد کاهنده و چرخ دنده برای چرخاندن قله بالابر استفاده می کنند. این سیستم ها کندتر از سیستم های گیربکس هستند، اما به موتورقوی تری نیاز ندارند.
بدون اتاق ماشین: سیستم های بدون اتاق ماشین می توانند کششی یا هیدرولیک باشند. تفاوت این است که آن ها دارای قفسه های بالابر بسیار فشرده تری هستند و بنابراین نیازی به اتاق ماشین برای پشتیبانی آسانسور ندارند.
هیدرولیک: معمولاً برای ساختمان هایی که فقط تا شش طبقه ارتفاع دارند استفاده می شود، سیستم های هیدرولیک به سیستم های بالابر مانند سیستم های دنده ای و بدون دنده نیاز ندارند. در عوض ، آن ها توسط یک پیستون در زیر بالا می روند.
ابعاد آسانسور
ابعاد زیر جزئیاتی هستند که معماران باید بدانند تا سازندگان را به درستی در مورد پارامترهای طراحی ساختمان خود آگاه کنند.
حداکثر فاصله طبقات: دانستن کل مسافت عمودی که آسانسور باید طی کند به سازندگان کمک می کند تا نوع صحیح سیستم را برای به کارگیری تعیین کنند. به عنوان مثال، سیستم های هیدرولیک معمولاً بیش از شش طبقه را پشتیبانی نمی کنند در حالی که سیستم های کششی برای بالابرهای بسیار بلندتر مناسب هستند.
حداقل ارتفاع طبقه: این نشان دهنده فاصله فرود است که به سازندگان کمک می کند تا کنترل حرکت آسانسور را برنامه ریزی کرده و هرگونه محدودیت در اندازه کابین را شناسایی کنند.
بیشتر بدانید: ستون فولادی چیست؟ –انواع سقف متعارف در ساختمان سازی – انواع سقف سازه ای و ظوابط آن – اسکلت بتنی و ظوابط آن
ابعاد راهرو: اگر ساختار شفت از قبل در جای خود قرار دارد، عرض، عمق و ارتفاع راهرو را در اختیار سازنده قرار دهید. اگر نه، و از ابتدا در حال ساخت و ساز هستید، ساده ترین کار این است که سازه را طوری برنامه ریزی کنید که بتواند یک سیستم استاندارد را در خود جای دهد.
ابعاد ورودی: عرض، ارتفاع و عمق ورودی به کاربرد آسانسور بستگی دارد.
عواملی که در انتخاب آسانسور باید در نظر گرفته شوند
برنامه ریزی بالابر به روش های مختلفی کمک می کند. نصب و برنامه ریزی آسانسور نیاز به تجربه و دانش زیادی دارد. شما به همراه کل تیم طراحی برای برنامه ریزی و طراحی چیدمان و نصب آسانسور باید چند مرحله را طی کنید. در اینجا لیستی از عواملی که هنگام برنامه ریزی برای آسانسور باید در نظر گرفته شوند آورده شده است:
اوج تقاضا برای ساختمان
نوع ساختمان تا حد زیادی بر سیستم حمل و نقل آسانسور تأثیر می گذارد.
عوامل کلیدی که تقاضا به آن بستگی دارد، جمعیت، میزان ورود و خروج افراد هستند.
در برخی موارد زمان ورود ثابت است (به عنوان مثال دفاتر و غیره) در حالی که در برخی موارد زمان خروج ثابت است (تئاترها و غیره). همراه با تراکم ترافیک، جریان ترافیک نیز نقش مهمی در تعیین برنامه ریزی آسانسور ایفا می کند. علاوه بر این، می توان از یک الگوی یکنواخت ورود یا خروج استفاده کرد تا نیاز به برنامه ریزی آسانسور را به بهترین نحو منعکس کند.
به علاوه، این ها بر اساس درصد جمعیتی که در بدترین دوره اوج (پنج دقیقه ای) وارد می شوند، اندازه گیری می شوند. با این حال، در برخی موارد، استفاده از بدترین (یک دقیقه) به عنوان مبنای طراحی مناسب تر است. برنامه ریزی آسانسور همچنان یک تجارت دشوار است که سهل انگاری در آن منجر به یک خطاهای پرهزینه می شود. این دستگاه برای یک ساختمان تجاری و خانه دارای الزامات، محدودیت ها و چالش های جداگانه است. بنابراین، ابتدا باید تفاوت های ظریف فضای خود را درک کنید.
آسانسور برای خانه در اندازه ها، انواع و طرح های مختلف ارائه می شود. کار در هماهنگی نزدیک با مشتریان، مشاوران، معماران و شرکت سازنده بهترین نتایج را ارائه می دهد. در ساخت و ساز، اینها ستون فقرات یک ساختمان هستند که از چیدمان و همچنین دسترسی و حمل و نقل پشتیبانی می کنند.
اگرچه ویژگی های اساسی در سراسر صنعت کاملاً مشابه هستند، اما این ویژگی ها طیف وسیعی از کاربردها را ارائه می کنند. خدمات، بیمارستان ها و بالابرهای کالا عمدتاً بر اساس ابعاد و ظرفیت آن ها مشخص می شود. از سوی دیگر، آسانسورهای تجاری و مسکونی این امکان را به شما می دهند که آن ها را در چند طرح طراحی و چیدمان کنید.
مهم نیست که کدام مکان را انتخاب می کنید، فرآیند برنامه ریزی، نصب و چیدمان در نهایت بدون توجه به موقعیت مکانی سودمند خواهد بود. علاوه بر این، برای اطمینان از عدم تداخل بین مسافران ورودی و خروجی ، تمرکز بر روی ترتیب بسیار مهم است. و این کار باید با دقت برنامه ریزی شود تا حداکثر کارایی را به دست آورد. سیستم هایی با تعداد متفاوت کابین آسانسور نیز ابعاد متفاوتی دارند. از این رو، اطمینان از استفاده بهینه و زمان انتظار کوتاه بسیارمهم است.
ملاحظات مهم هنگام طراحی سیستم های آسانسور
طراحی ساختمانهای چند طبقه مستلزم آن است که تیمهای معماری سیستمهای آسانسور را با دقت برنامهریزی کنند که استانداردهای ایمنی فعلی و همچنین نیازهای منحصر به فرد فضا را برطرف کنند. این مقاله در مورد ملاحظات مکانیکی، الکتریکی، لوله کشی و حفاظت در برابر آتش برای طراحی یک سیستم آسانسور ایمن و کارآمد بحث خواهد کرد.
در سالهای اخیر، روند رو به رشدی به سمت پروژههای معماری وجود داشته است که به جای پراکنده شدن به سمت بیرون، بر ساختمانسازی به سمت بالا تمرکز میکنند. هنگامی که زمین محدود است، به ویژه در مناطق شهری، این کاراترین استفاده از فضا و منابع است.
نکاتی که باید در هنگام نصب آسانسور در نظر بگیرید
اگر یک ساختمان بزرگ با طبقه های مختلفی دارید، طراحی آسانسورها مناسب ترین راه حل جهت دسترسی آسان می باشند. با طراحی آسانسورها اطمینان حاصل می شود که افراد می توانند در طبقات ساختمان ها به آسانی حرکت کنند و دسترسی افرادی که دارای معلولیت می باشند به طبقات مختلف را برای آن ها آسان می کنند.
نصب آسانسور در ساختمان باید قبل از اجرا به درستی برنامه ریزی شود تا اطمینان حاصل شود که تمامی قوانین ایمنی را رعایت می کند و به درستی کار می کند. در اینجا تمام مواردی که باید هنگام نصب آسانسور در نظر بگیرید آورده شده است.
ایمنی
اول از همه، مقررات ایمنی است. این نکته مهمی است که آسانسور باید بتوانند وزن چندین مسافر را تحمل کنند و به طبقات بالاتر حمل کنند. باید بیشترین مقدار ظرفیت آسانسور پس از نصب تست شود و این ظرفیت در آسانسور مشخص باشد تا افراد از ظرفیت آسانسور اطلاع داشته باشند. همین طور آسانسورها در شرایط اضطراری یا زمانی که دچار مشکل شدند باید دارای سیستم هشدار دهنده هم باشند.
علاوه بر این، برای اطمینان از پایداری کافی آسانسور، باید در منطقه ای که آسانسور نصب می شود، بررسی های ایمنی انجام دهید. و این نکته مهم است که فقط پرسنل مجاز و یا کارکنان تعمیر و نگهداری آسانسور می توانند به ماشین آلات آسانسورها دسترسی پیدا کنند تا از به وجود آمدن هرگونه حادثه جلوگیری کنند.
ظرفیت
در نظر گرفتن تعداد افراد مورد نیاز برای دسترسی به ساختمان در طول روز به شما کمک می کند تا قبل از شروع نصب، ظرفیت مورد انتظار و تعداد آسانسورهای مورد نیاز را محاسبه کنید. داشتن آسانسورهای بسیار کم به تعداد افراد در ساختمان زمان انتظار بسیار طولانی را در پی خواهد داشت.
طرح
طراحی آسانسور بستگی به نوع ساختمانی دارد که در آن نصب شده است زیرا باید با زیبایی ساختمان مطابقت داشته باشد.
برای مثال، آسانسورهای مسکونی احتمالاً ظاهر بصری دلپذیرتری خواهند داشت، احتمالاً با درها، پنجرهها و آینههای شیشهای که اجازه ورود نور را میدهند. در حالی که از سوی دیگر، ساختمانهای شرکتی سادهتر و استانداردتر هستند.
محیط
یکی از مهمترین مواردی که در نصب آسانسور باید در نظر گرفت، محیطی است که در آن نصب خواهد شد. این نقش بسیار مهمی در طریقه نصب و طراحی کلی خواهد داشت. ارزیابی محیط شامل تعیین چند طبقه است که آسانسور باید بپوشاند و همچنین چه مقدار وزن باید تحمل کند.
در ساختمان های بلند، مهم است که تاثیر زمان اوج مصرف را بر آسانسور خود در نظر بگیرید. این به شما کمک می کند تا ترافیک را مدیریت کنید و اطمینان حاصل کنید که مردم مدت زیادی منتظر نمی مانند تا آسانسور به طبقه خود برسد. دانستن زمان ورود و خروج اکثر افراد از ساختمان، و همچنین در نظر گرفتن عجله زمان ناهار، به شما کمک می کند تا محاسبه کنید که برای اطمینان از کارایی، چه تعداد آسانسور باید نصب کنید.
کیفیت
در زمان نصب همه موارد با کیفیت باید در نظر گرفته شود. با این حال، وقتی صحبت از آسانسور به میان می آید، باید مطمئن شوید که تجهیزات با کیفیت خوب را از یک سازنده معتبر دریافت می کنید. شما نمی خواهید آسانسوری داشته باشید که دائماً خراب می شود، بنابراین ارزش آن را دارد که کمی بیشتر برای یک برند قابل اعتماد هزینه کنید.
فناوری هوشمند
در دنیای امروز از فناوری های هوشمند در ساختمان ها جهت نظارت بر دسترسی و به حداکثر رساندن امنیت در ساختمان ها استفاده می شود. بنابراین، تعجب آور نیست که آسانسورهای هوشمند در حال افزایش هستند. آسانسورهای هوشمند از کارتهای کلید یا فوبهایی استفاده میکنند که میتوانند برای طبقات خاص برنامهریزی شوند، بنابراین نیازی به فشار دادن دکمه نیست. هنگام نصب آسانسور، ضروری است که تمام جنبه های مختلف ذکر شده در بالا را در نظر بگیرید.
بیشتر بدانید:تاسیسات ساختمان –ضوابط تیرچه-پاشنه بتن-فوم بتن-یونولیت –تهیه نقشه های آتش نشانی
نقش حیاتی آسانسورها در معماری مدرن
نقش آسانسور در چشم انداز معماری مدرن اغلب نادیده گرفته می شود. این سیستم های حمل و نقل عمودی چیزی بیش از نیازهای کاربردی هستند. آنها عناصر جدایی ناپذیر در شکل دادن به فرم و عملکرد ساختمان های معاصر هستند. آسانسورها به معماران این امکان را داده اند که فراتر از محدودیت های گرانش و فضاهای افقی طراحی کنند که امکان ایجاد آسمان خراش های بلندی را فراهم می کند که مناظر شهری ما را مشخص می کند.
پیشرفت های تکنولوژیکی
فناوری آسانسور از زمان آغاز به کار به طور تصاعدی پیشرفت کرده است. آسانسورهای امروزی شگفتی های مهندسی هستند که با دقت، ایمنی و کارایی مشخص می شوند. آسانسورهای پرسرعت برای ساختمان های بلند مورد تقاضا هستند. آنها میتوانند با سرعتهای خیرهکننده حرکت کنند و در عین حال از فناوری موتور پیشرفته، سیستمهای کنترل پیشرفته و آیرودینامیک ساده برای دستیابی به عملکرد چشمگیر خود استفاده کنند. فناوری پیشرفته منجر به ادغام سیستم های کنترل مقصد در آسانسورها شده است. این سیستم ها استفاده از آسانسور را با گروه بندی مسافرانی که به طبقات مشابه یا مجاور می روند، بهینه می کنند و زمان انتظار و مصرف انرژی را کاهش می دهند.
ملاحظات طراحی
طراحی آسانسور به اجزای مکانیکی آنها محدود نمی شود. این به ادغام آنها در بافت معماری یک ساختمان گسترش می یابد. چاه آسانسور فضای ارزشمندی را در داخل ساختمان اشغال می کند. قرارگیری و طراحی کارآمد این شفت ها برای به حداکثر رساندن فضای قابل استفاده کف و به حداقل رساندن مناطق تلف شده بسیار مهم است. علاوه بر این، آنها باید با طراحی کلی و زیبایی شناسی ساختمان هماهنگ باشند. بسیاری از ساختمانهای مدرن دارای آسانسورهایی با پوشش شیشهای هستند که نه تنها منظرههای پانوراما را ارائه میکنند، بلکه به نقاط کانونی معماری تبدیل میشوند و به زیباییشناسی میافزایند. علاوه بر این، معماری مدرن تاکید زیادی بر دسترسی برای همه دارد. از این رو، آسانسورها باید به گونه ای طراحی شوند که افراد دارای معلولیت را در خود جای دهند و اطمینان حاصل کنند که همه می توانند به راحتی به ساختمان دسترسی داشته باشند و در آن حرکت کنند.
بیشتر بدانید:تامین پارکینگ مطابق ضوابط شهرسازی و معماری شهرداری تهران –پارکینگ اضافه در نقشه های معماری – آرایش پارکینگ مطابق ضوابط شهرداری
تاثیر بر محیط ساخته شده
نقش آسانسورها فراتر از جنبه های فنی و طراحی آنها است زیرا آنها بر محیط ساخته شده تأثیر می گذارند. آسانسورها امکان ساخت محیط های شهری بلندتر و پرتراکم تر را فراهم می کنند. این گسترش به بهینه سازی استفاده از زمین و کاهش پراکندگی شهری کمک می کند و به شهرنشینی عمودی کمک می کند. علاوه بر این، آنها نقش مهمی در بهینهسازی ساختمانها در مصرف انرژی دارند. آسانسورهای پرسرعت و سیستمهای کنترل مقصد، زمان انتظار و مصرف انرژی را کاهش میدهند. در نهایت، آنها الهام بخش حیرت و شگفتی می شوند زیرا طراحی و فناوری آنها مرزهای ممکن را پیش می برد و به عنوان منابع الهام برای معماران، مهندسان و مردم به صورت یکسان عمل خواهد کرد.
حمل و نقل عمودی دیگر فقط جابجایی افراد و کالاها نیست، بلکه در مورد امکان نوآوری معماری در محیط ساخته شده است. نقش حیاتی آسانسورها در معماری مدرن بر وضعیت آنها به عنوان چیزی فراتر از سیستم های حمل و نقل تاکید می کند.
ملاحظات مهم هنگام طراحی سیستم های آسانسور
این مقاله در مورد ملاحظات مکانیکی، الکتریکی، لوله کشی و حفاظت در برابر آتش برای طراحی یک سیستم آسانسور ایمن و کارآمد بحث خواهد کرد. در سالهای اخیر، روند رو به رشدی به سمت پروژههای معماری وجود داشته است که به جای پراکنده شدن به سمت بیرون، بر ساختمانسازی به سمت بالا تمرکز میکنند. این مقاله در مورد ملاحظات مکانیکی، الکتریکی، لوله کشی و حفاظت در برابر آتش برای طراحی یک سیستم آسانسور ایمن و کارآمد بحث خواهد کرد.
انواع آسانسور
آسانسورهای هیدرولیک در مقابل کشش
هنگام طراحی برای سیستم آسانسور، مهم است که ابتدا تعیین کنید که کدام نوع آسانسور با نیازهای پروژه مطابقت دارد. آسانسورهای هیدرولیک و کششی الزامات و مشخصات متفاوتی دارند و ارتفاع ساختمان یکی از عوامل اصلی مناسب بودن برای یک پروژه است.
هیدرولیک: سیال هیدرولیک را زیر پیستون حرکت می دهند تا این نوع آسانسور را بالا ببرد و سپس مایع را به مخزن بازگرداند تا آسانسور را پایین بیاورد. آسانسورهای هیدرولیک برای ساختمان های کوتاه تر تا 5 طبقه توصیه می شود. آنها همچنین حاوی مایع قابل اشتعال هستند و باید دارای دستگاه های اعلام حریق و حفاظت مناسب باشند.
کشش: از طرف دیگر، آسانسورهای کششی توسط کابل کششی معلق شده و توسط وزنههای تعادلی برابر با وزن یک آسانسور نیمهبار متعادل میشوند. با حرکت کابل بالا و پایین می آیند. آسانسورهای کششی معمولاً در ساختمان هایی نصب می شوند که بیش از 5 طبقه دارند و از موتورهایی استفاده می کنند که عموماً قدرت زیادی دارند.
کنترل دود و فشار: ساختمانهای مدرن به گونهای طراحی شدهاند که آتش را در محلی که شروع میکند مهار کنند، و صفحات کف معمولاً برای جلوگیری از حرکت دود و رشد آتش درجهبندی میشوند. به همین دلیل، باید مراقب شفت هایی باشد که در سطوح مختلف طبقه نفوذ می کنند، زیرا مستعد جمع آوری دود از آتش یا انتقال دود از طبقه به طبقه دیگر هستند.
کنترل دود معمولاً به طور خودکار توسط سیستم اعلام حریق انجام می شود، اما آتش نشانان به توانایی نادیده گرفتن سیستم نیاز دارند. به همین دلیل، کنترل دود باید اعلام شود و به صورت دستی از پانل کنترل دود یک آتش نشان انجام شود.
تهویه راه آسانسور: در گذشته، تهویه بالابر رویکرد اصلی برای کنترل دود بود. هنگامی که دود در چاه آسانسور یا لابی تشخیص داده شد، دریچه های بالای چاهک برای تخلیه دود باز می شوند. تهویه راهروی آسانسور کمتر ترجیح داده می شود زیرا می تواند مشکلات را از طریق اثر پشته تشدید کند و هوای دودی را از کف آتش از طریق شفت بکشد.
فشار راه بالابر: فشرده سازی یک راه حل جایگزین کنترل دود است که با فعال شدن سیستم اعلام حریق ساختمان شروع می شود. این کار با فشار مثبت بالابر و فشار دادن هوا به بیرون از طریق هر دهانه، از نفوذ دود جلوگیری می کند.
برق اضطراری: برق اضطراری یک نگرانی اولیه در طراحی ساختمان های جدید است، به ویژه از آنجایی که ساختمان های بلند مرتبه رایج تر می شوند و بدون آسانسور به سادگی قابل دسترسی نیستند.
نیازهای برق: سیستم های برق پشتیبان برای ساختمان های بلند مورد نیاز هستند و معمولاً توسط ژنراتورها تغذیه می شوند. روشنایی اضطراری از جمله روشنایی کابین آسانسور به عنوان یک بار اضطراری در نظر گرفته می شود، در حالی که موتورهای آسانسور توسط ژنراتورها به عنوان بارهای آماده به کار پشتیبانی می شوند.
همه ساختمانهای بلند باید دارای برق آماده به کار برای آسانسور باشند، اما لازم نیست همه آسانسورها در هنگام قطع برق یکباره کار کنند. بنابراین، ژنراتورها باید به اندازه کافی بزرگ باشند که فقط یک آسانسور را در یک گروه راه اندازی کنند. کنترلکنندههای آسانسور نیز باید طوری برنامهریزی شوند که فقط با یک آسانسور در یک زمان و در حالی که برق پشتیبان دارند کار کنند.
ایمنی آتش: ایمنی در برابر آتش برای طراحی سیستم آسانسور در دهه های اخیر به طور چشمگیری تغییر کرده است. نوسازیها برای حل مشکلات تهدیدکننده حیات موجود در سیستمهای قدیمیتر ایجاد شدهاند. جهت دریافت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
فراخوان آسانسور
فراخوان آسانسور یک سیستم کنترلی است که از سوار شدن ناخواسته سرنشینان آسانسور به طبقه ای با آتش جلوگیری می کند. در حال حاضر تقریباً در همه آسانسورها، اعم از قدیمی و جدید، مورد نیاز است.
فاز 1: در مرحله اول، فراخوان اضطراری، آسانسور تا سطح خروج (یادآوری سطح اولیه) پایین می آید. اگر آتش در طبقه اصلی باشد، آسانسور به سطح دیگری پایین می رود (یادآوری سطح جایگزین).
فاز 2: مرحله دوم فراخوان آسانسور، عملیات درون کابین، آتش نشانان را قادر می سازد تا از آسانسورهای فراخوان شده برای رسیدن به آتش استفاده کنند. در صورتی که آتش سوزی در اتاق ماشین آسانسور باعث شده آسانسوری برای استفاده از آن مناسب نباشد، یک چراغ هشدار به آتش نشانان هشدار می دهد. نیاز به این جزء حیاتی سیستم در شرایطی که آتش سوزی در ساختمان های قدیمی بدون یادآوری رخ داده است، آشکار شده است.
لابی و دسترسی به خدمات آتش نشانی
لابی آسانسور محصور و دارای درجه آتش سوزی برای بالابرها در ساختمان ها با بیش از 3 طبقه، و همچنین ساختمان های سازمانی یا بلندمرتبه مورد نیاز است.
آسانسورهای خود تخلیه
ساختمان های با ارتفاع بیشتر نیاز به پلکان خروجی اضافی دارند، مگر اینکه آسانسورهای خود تخلیه ساکنین (با نیروی آماده به کار) در دسترس باشند.
به طور معمول، در مواقع اضطراری، از ساکنان ساختمان خواسته می شود تا با استفاده از پله ها را تخلیه کنند. اما در مورد یک بلندمرتبه با بیش از 100 طبقه و هزاران نفر ساکن – که برخی از آنها ممکن است توانا نباشند – این یک گزینه عملی نیست. راهپلهها پشتیبان میشوند و در زمانی که هر ثانیه اهمیت دارد، سرعت تخلیه بهطور خطرناکی کاهش مییابد. خروج از ساختمان 40 طبقه یا بالاتر می تواند بیش از یک ساعت طول بکشد.
سیستم های اسپرینکلر و اعلام حریق سازه های مرتفع جدید اکنون شامل آسانسورهای خود تخلیه هستند که در برابر آتش و دود محافظت می شوند و به ساکنان این امکان را می دهند که با سرعت بیشتری نسبت به استفاده از پله ها از ساختمان فرار کنند. آسانسورهای خود تخلیه ساختمان نیز گزینه ای بسیار مقرون به صرفه تر از افزودن راه پله های خروجی به هر طبقه از یک ساختمان بلند است.
نسخههای قبلی کدهای حفاظت در برابر آتش برای سیستمهای آسانسور به آبپاشها در تمام راههای آسانسور، چالههای آسانسور و اتاقهای ماشین نیاز داشتند. اما الزامات کدهای جدیدتر کمتر بر روی سیستم های اسپرینکلر متمرکز شده اند و تاکید بیشتری بر ساختار مقاوم در برابر آتش و غیر قابل اشتعال دارند. کدهای جدیدتر همچنین اسپرینکلرها را در فضاهای آسانسور منع می کند و آنها را برای تخلیه یا عملیات آتش نشانی در هنگام آتش سوزی باز می گذارد.
قوانین معماری آسانسور
سال هاست که با وجود آسانسور رفت و آمد در بین طبقات آسان شده است بعد از پیشرفت تکنولوژی و خراب کردن بیشتر خانه های قدیمی و برج سازی به جای آنها، آسانسور به یک ویژگی مهم در ساختمان ها تبدیل شده است. امروزه حتی در خانه های دوبلکس هم آسانسوری برای رفت و آمد بین طبقات تعبیه شده است.
آسانسور با توجه به کاربردی که دارد، می تواند شیشه ای یا فلزی باشد. برای مثال امروزه در بیشتر پاساژهای مدرن برای جابجایی از آسانسورهای شیشه ای استفاده شده است. قوانین نصب آسانسور در ساختمان ها مسئله ای مهم و حیاتی است.
هر آسانسور با توجه به مقدار ظرفیتی که دارد و تعداد طبقاتی که در آن رفت و آمد می کند، نیازمند به معماری و دانش خاصی است. بنابراین این که آسانسور برای حمل افراد در یک ساختمان استفاده شود یا برای حمل و جابجایی مصالح، ابزار و … ساخت و نصب آن را متفاوت می کند. بافت و شرایط قرار گیری آسانسور آن با توجه به ساختمان مورد نظر متفاوت خواهد بود.
اولین و مهمترین قانون نصب آسانسور در سازه ها تهیه کردن یک نقشه ی مهندسی شده جهت جاگذاری کردن آسانسور می باشد. برای عملی کردن نقشه ی آسانسور این نقشه حتماً باید تحت نظارت مهندس ناظر و با مشورت چند نفر انجام شود.
از مهمترین مکان هایی که باید در نصب آسانسور مورد بررسی قرار بگیرد، نقشه پارکینگ، زیرزمین، تعداد طبقات و همکف است. مهندس ناظر بر ساخت آسانسور حتماً باید از تعداد نفراتی که در ساختمان رفت و آمد دارند و شرایط استفاده از آسانسور اطلاع پیدا کند. بعد از این بررسی ها نیاز است که چاله آسانسور آمادهسازی شود.
استاندارد آسانسور
شرایط استاندارد آسانسورها در جاها و مکانهای مختلف متفاوت خواهد بود. حتی قوانین نصب آسانسور در یک کشور ممکن است با کشورهای دیگر متفاوت باشد. برای مثال قوانین نصب آسانسور در ساختمان ها با یک منزل دوبلکس ممکن است متفاوت باشد.
اگر میخواهید در ساختمان خود آسانسور نصب کنید، باید از قوانین و شرایط استاندارد آسانسور با خبر باشید و مکان های مناسب را برای نصب از ابتدا در ساختمان در نظر بگیرید. باید بدانید که آسانسور انواع مختلفی دارد و نصب آن هم به شیوه های گوناگون انجام می شود.
از قدیمی ترین نصب های آسانسور نصب آسانسور کششی است. در این نوع آسانسور از سیم های بکسل و قرقره جهت بالا و پایین رفتن آسانسور استفاده می شود. این نوع از آسانسورها مصرف انرژی کمی دارند و بیشتر در ساختمان هایی که قدیمی و چندین طبقه هستند کاربر دارند.
نوع دوم آسانسور، آسانسور هیدرولیکی است که به آسانسور جکی هم معروف است. این آسانسورها برای ساختمان هایی که دارای طبقات کمتری هستند استفاده می شوند و نیازی به موتورخانه ندارند. آسانسورهای هیدرولیکی یا جکی که اخیراً زیاد استفاده می شود، خطر کمتری دارد و در رفت و آمد هیچ صدایی ندارند.
اما آسانسورهای کششی بدلیل اینکه با قرقره سر و کار دارند، سر و صدای زیادی دارند و امکان کنده شدن این آسانسورها در طی سالها استفاده بیشتر است.
چکیده قوانین راه پله و آسانسور:
اندازه های داخل به داخل باکس راه پله ۲۴۰ در ۴۸۰ سانتیمتر است. ۱۱.۵ مترمربع ۱۶۰ -ابعاد داخل به داخل باکس آسانسور۱۵۰ در ۱۶۰ سانتیمتر. ۳ متر مربع
لابی جلوی آسانسور( پاگرد جلوی اسانسور) ۲۰۰ در ۱۵۰ سانتیمتر. ۲.۲۵ مترمربع
در صورتی که در هر طبقه از ساختمان تا چهار واحد مسکونی وجود داشته باشد طراحی یک واحد راه پله و آسانسور برای آن کافی است.
در شرایطی که در هر طبقه از ساختمان بیشتر از 4 واحد مسکونی طراحی شده باشد حداقل باید دو واحد راه پله و آسانسور برای طراحی شود که ارتفاع پله ها ۱۷ سانتیمتر و برای عرض کف پله ها ۳۰ سانتیمتر و دیوار دور تا دور باکس راه پله و باکس آسانسور ۲۰ سانتیمتر مسیر یا ارتفاع حرکت آسانسور (مسیر عبور در طبقات) طراحی شود.
برای ساختمانهای غیرمسکونی از کف آخرین زیرزمین تا کف آخرین طبقه در نظر گرفته میشود.
بیشتر بدانید:تاسیسات ساختمان –ضوابط تیرچه-پاشنه بتن-فوم بتن-یونولیت –تهیه نقشه های آتش نشانی
برای ارائه دادن نقشه های پروژه مراحل زیر باید انجام شود:
اولین مرحله : قوانین مصوب معماری بر اساس قوانین شهرداری مربوط به کارفرما
بعد از انجام مراحل اولیه بستن قرارداد زمین محل اجرای پروژه طی صورتجلسه ای به طراح یا مشاور داده می شود.جهت دریافت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
مرحله دوم: ( فاز صفر )
حاوی مطالعه های فاز صفر پروژه , اقلیم , اطلاعات اولیه پروژه , استانداردها و قوانین و ضوابط مورد نیاز طرح می باشد.
مرحله سوم: ( فاز یک )
طراحی فاز یک بر حسب نتیجه های حاصل شده از بررسی ها و تجزیه و تحلیل اطلاعات سایت مورد نظر می باشد.
این مرحله از فاز پروژه یعنی طراحی نما، پلان , و مقطع و محوطه سازی می باشد.
مرحله چهارم : ( فاز دو )
بعد از تائید شدن نقشه های فاز یک جهت انجام دادن طراحی ها و محاسبه های سازه و تاسیسات الکتریکال و مکانیکال به مهندس های عمران و مکانیک و برق تحویل داده می شود.
بعد از دریافت از تائیدیه نهایی نقشه های معماری , سازه و تاسیسات مرحله نهایی , طراحی نقشه های اجرایی بعد از انطباق نقشه های سازه و تاسیسات با نقشه های معماری است.
مرحله پنجم : ( فاز سه )
این مرحله جزو مراحل اجرا و نظارت است.
بیشتر بدانید:تامین پارکینگ مطابق ضوابط شهرسازی و معماری شهرداری تهران –پارکینگ اضافه در نقشه های معماری – آرایش پارکینگ مطابق ضوابط شهرداری
آشنایی با جانمایی آسانسور
طراحی باید محل صحیح قرارگیری آسانسور در ساختمان را با توجه به معیارهای سهولت دسترسی، رفت و آمد مسافران و هدایت آنها به سمت آسانسور تعیین نماید، به گونه ای که آسانسور در مرکز حرکتی و ترافیکی ساختمان قرار گرفته و بتوان با کمترین حرکت و جابجایی مسافر یا بار، از نقاط مختلف ساختمان به آنها دسترسی پیدا کرد.
الف) بیشترین مسافت از در ورودی برای ساختمان یا آپارتمان ها تا در آسانسور برای هر طبقه ۴۰ متر است.
ب) اگر تعداد آسانسورها سه دستگاه یا کمتر باشد می توان برای آن ها یک چاه در نظر گرفت. اگر تعداد آسانسورها ۴ دستگاه باشد باید در دو چاه مجزا قرار داده شوند و در شرایطی که آسانسورها بیشتر از ۴ دستگاه هستند چهار دستگاه آسانسور می تواند در چاه مشترکی قرار گیرند.
پ) در هتل ها و بیمارستان ها و ساختمان های مسکونی لازم است برای جلوگیری از انتقال سر و صدای ناشی از عملکرد و حرکت آسانسور تمهیدات لازم پیش بینی گردد و چاه آسانسور از اتاق های خواب در هر واحد ها دور باشد.
دانستن اینکه در کجا باید آسانسور خانه خود را نصب کنید
بنابراین تصمیم گرفتید یک آسانسور در خانه خود نصب کنید. برای دسترسی عالی است، ارزش خانه را افزایش می دهد و مزایای بی شمار دیگری دارد. اما اکنون باید محل نصب آن را در خانه خود انتخاب کنید. این تصمیم می تواند بسیار دلهره آور به نظر برسد، راهنمای جامع گام به گام خود را بخوانید.
ممکن است نگران تغییر طراحی خانه خود با ساختاری باشید که طراحی داخلی شما را به هم بزند. ممکن است نگران شوید که فضای محدود خانه شما را مجبور کند آسانسور خود را در مکانی نامناسب قرار دهید. در حالی که این نوع نگرانیها ممکن است به ذهن شما خطور کنند، اگر ابتدا خواستهها و نیازهای خود را شناسایی و اولویتبندی کنید، میتوانید نقطه مناسبی را پیدا کنید.
برخی از این موارد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
دسترسی مستقیم: آیا می خواهید آسانسور شما به شما امکان دسترسی فوری به یک اتاق یا بخشی از خانه شما را بدهد؟ شاید بخواهید بتوانید به خانه برسید و دسترسی سریع تری به طبقات بالای خود داشته باشید.
اندازه مورد نیاز: چقدر اتاق نیاز دارید؟ اگر فضای کمی را در اختیار دارید، میتوانید آسانسور بسیار کوچکتری را انتخاب کنید.
جاذبه ی بصری: اگر عاشق طراحی فعلی خانه خود هستید، ممکن است آسانسوری بخواهید که محتاطانه، مینیمالیست و به راحتی در آن قرار گیرد. چیزی ظریف و در عین حال شیک که با خانه شما ترکیب می شود. از طرف دیگر، ممکن است به دنبال طراحی چشم نوازی باشید که بتوانید با افتخار آن را به عنوان یک ویژگی منحصر به فرد ارائه دهید و حس لوکس شدن را به شما منتقل کند. طیف گسترده ای از آسانسورهای شیک در بازار موجود است که می تواند مطابق خواسته های شما باشد.
مکان های رایج آسانسور خانه
اکنون که نیازهای خود را می دانید، اکنون می توانید کاربردی ترین مکان را برای نصب آن شناسایی کنید. در حالی که نصب آسانسور تقریباً در هر جایی از خانه امکان پذیر است، اما این مکان ها به دلیل کاربردی بودن و زیبایی طراحی، بیشتر انتخاب می شوند.
راه پله: معمولاً مردم آسانسور مسکونی خود را در مجاورت راه پله خود نصب می کنند. در طول ساخت و ساز خانه شما، سازنده یا معمار شما مکان راه پله شما را بر اساس عملی بودن و طراحی کلی خانه به دقت در نظر می گیرد. به همین دلیل، راه پله یا فضای مجاور آن اغلب مکان مناسبی را ایجاد می کند.
نکته سبک: اگر یک راه پله مارپیچ یا پلکانی با زاویه راست چرخش تا نیمه بالا دارید، گاهی اوقات می توانید فضای خالی را به چاه آسانسور تبدیل کنید. نه تنها عالی به نظر می رسد، بلکه یک استفاده فوق العاده کاربردی از فضا است.
نکتهای درباره مصالح : مصالح طراحی خود را با مصالح مشابه یا مکملی که برای راه پله شما استفاده می شود تطبیق دهید تا طراحی یکپارچه ای داشته باشید.
در مجاورت اتاق های اصلی
همچنین آسانسورهایی که در مکانهایی نزدیک اتاقهایی که اغلب به آنها دسترسی دارند قرار میگیرند، رایج است. اگر آسانسور خود را نزدیک به اتاقهایی که بیشتر استفاده میکنید نصب کنید، واقعاً میتواند موجب راحتی و استقلال شما باشد و در عین حال به کاهش فشار ناشی از حرکات روزمره در خانه کمک کند. همچنین می تواند به افرادی که تحرک محدود دارند کمک کند زمان بیشتری را صرف چیزهایی کنند که دوست دارند و زمان کمتری را برای حرکت در خانه صرف کنند.
نکته سبک: این ممکن است زمان خوبی باشد تا با طراحی خود کمی سرگرم شوید و واقعاً یک آسانسور مناسب را برای خانه خود انتخاب کنید. رنگی را انتخاب کنید که با طراحی داخلی خانه شما سازگار باشد. از طرف دیگر، اتاقهای کوچکتر معمولاً برای آسانسورهایی با رنگهای خنثیتر مناسب هستند، زیرا با محیط اطراف بهتر ترکیب میشوند و از شلوغی آن جلوگیری میکنند.
نکته مواد: با حضور در خانه، میتوانید جزئیاتی مانند روکشهای چوبی شیک یا رنگهای روشن را انتخاب کنید، بدون اینکه نگران محو شدن یا آسیب دیدن عناصر طبیعی باشید.
بزرگترین نکته: میخواهید به کدام اتاقهای اصلی دسترسی داشته باشید؟ آیا چند نفر به آسانسور تکیه خواهند کرد، و اگر چنین است، همه آنها باید به چه مکان هایی دسترسی داشته باشند؟
آنچه شما باید در نظر بگیرید
اگر آسانسور را در خانه جدیدی که در حال ساخت است نصب کنید، آزادی بسیار بیشتری خواهید داشت تا آسانسور خود را در جایی که دوست دارید قرار دهید. هنگام مقاوم سازی آسانسور در یک ساختمان موجود، نه تنها باید فضای مورد نیاز برای چاه آسانسور، بلکه پشتیبانی ساختاری مورد نیاز برای اطمینان از ایمن و کامل بودن آسانسور را نیز در نظر بگیرید.
خانه های جدید
شما راحتی زیادی با مکان آسانسور خود دارید. در واقع، اگر در مراحل اولیه طراحی شما در نظر گرفته شود، می توانید آسانسور خود را تقریباً در هر جایی که می خواهید قرار دهید. پیمانکار نصب آسانسور شما میتواند با سازندگان و طراحان شما برای ایجاد چیدمان خانه عالی برای عملکرد و دسترسی بهینه آسانسور همکاری کند.
مجهز سازی
نصب آسانسور در یک خانه موجود ممکن است کمی محدودتر به نظر برسد. در مرحله اول، بسیار مهم است که فضای موجود را در نظر بگیرید، اما همچنین باید بررسی کنید که مکان انتخابی شما می تواند پشتیبانی ساختاری کافی برای اطمینان از ایمن و عملیاتی بودن همه چیز را فراهم کند. در این شرایط واقعاً مزایای انتخاب یک متخصص صنعت را خواهید دید. آنها می توانند شما را در طول فرآیند راهنمایی کنند و به شما کمک کنند بهترین مکان را برای عملکرد، کاربردی و طراحی زیبایی انتخاب کنید. جهت دریافت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
بدون دیدگاه